MOŘSKÉ ŘASY

Posted by on 19.6.2017

Pokud jste mořské řasy ještě nevyzkoušeli, měli byste, už jen proto, že obsahují mnohem víc minerálních látek než zelenina (až o čtvrtinu), v gastronomii najdou mořské řasy široké využití, a to nejen při přípravě sushi, u kterého také nesmí chybět.

mořské řasy

Mořských řas je zhruba 25 tisíc druhů, pro náš organismus jsou doslova neocenitelné, jsou nejkvalitnějším zdrojem dobře stravitelných bílkovin a sacharidů. Léčebné vlastnosti mořských řas využívali už indiáni a také přírodní léčitelé v přímořských oblastech. Působí preventivně proti nemocem, jako jsou – alergie, revmatismus, ateroskleróza, vysoký krevní tlak a spoustě dalších. Čistí organismus od toxických látek, ale také od radioaktivity a zlepšují průchodnost cév.

moře
Přesto, že jich existuje spousta druhů, využíváme hlavně z nich ty nejzákladnější:
NORI– mořská řasa nori se v současné době cíleně pěstuje v úzkých chráněných zálivech, bez přitékající sladké vody z řek. Sladká voda snižuje obsah mořské soli a tím i chuť řasy nori na sushi, tato mořská řasa se k přípravě sushi používá nejčastěji. Protože řasy potřebují absorbovat co nejvíce slunečního světla, jsou sítě, ve kterých řasy rostou, umístěny v takové výšce, aby v době přílivu byly pod hladinou a během odlivu nad hladinou. Má vysoký podíl bílkovin, vitamínu C, A a B. Pomáhá při trávení a snižuje hladinu cholesterolu, proto se často podává společně se smaženým a mastnějším jídlem. Je nutné ji skladovat v suché a uzavřené nádobě.

KOMBU– u nás je známá také pod názvem kelp, je bohatá na kyselinu alginovou, která čistí a posiluje především střeva. Má vysoký obsah kyseliny glutamové, která přirozeně zesiluje chuť pokrmu. Je bohatá na jód, ze všech mořských řas ho obsahuje nejvíc, proto se používá při problémech se štítnou žlázou, údajně zvyšuje inteligenci a dlouhověkost. Hodí se do polévek, zeleniny, omáček. Při vaření luštěnin zkracuje délku vaření a zlepšuje jejich stravitelnost.

odliv
 
HIJIKI– patří mezi nejoblíbenější mořské řasy, v Japonsku ji tradičně přidávají do polévek a omáček. Tato řasa se divoce vyskytuje při pobřeží Japonska, Číny a Korei. Tahle mořská řasa je velmi bohatá na vápník a železo, dále pak obsahuje hořčík, jód, zinek, sodík, vitaminy, bílkoviny a vlákninu. Japonci věří, že pravidelná konzumace této řasy zvyšuje obranyschopnost organismu a pomáhá na krásu.

MOŘSKÉ ŘASY
Ohodnoťte příspěvek
Summary
Posted in: Produkty

Simple Business by Nimbus Themes
Powered by WordPress